1. huhtikuuta 2017

Paula Ritanen-Närhi - Nykyaikainen kaupunkipuutarha



Pienen kaupunkipihan omistajia on yhä enemmän, kun kaupunkirakenne tiivistyy ja isoja tontteja lohkotaan puoliksi; myös rivitalon kokee moni itselleen parhaaksi asumismuodoksi. Vähäisen koon vuoksi ei tarvitse luopua vihreästä puutarhaunelmastaan. Hyvällä suunnittelulla ja kekseliäillä ratkaisuilla syntyy se toiveitten vihreä ja vehreä keidas - koko kesän olohuone, josta voi nauttia lyhyen kesämme ajan, keväästä syksyyn..

Paula Ritanen-Närhi jos kuka tietää miten tämä lumoava pieni keidas luodaan! Paulan taidoista kertovat ne kuvat, joita olen nähnyt eri medioissa hänen ihanasta puutarhastaan ja hurmaavasta kasvihuoneestaan. Nykyaikainen kaupunkipuutarha on näppärä ja kattava tietopaketti uutta pihaa laittavalle tai uuteen kotiin muuttaneelle; ja niin ajankohtainen juuri nyt kun uusi kasvukausi odottaa ja sormet syyhyävät innosta! Kirjassa on tavattoman paljon hyödyllistä tietoa puutarhanoviisille, mutta kivoja tuoreita vinkkejä myös kokeneemmalle kotipuutarhurille. Kaiken kruunaavat tottakai Paulan silmiä hivelevät vehreät kuvat!

Kirjan aiheita faktoin & kasvilistoin & istutus- ja hoito-ohjein
Pihan suunnittelu* Vihreä nurmimatto* Maanpeiteperennat* Puut ja pensaat* Koristepensaat* Perennat* Köynnökset* Kesäkukat* Pelargonit* Hyötykasvit* Hedelmä- ja marjatarha* Puutarha astioissa* Puutarhakasvien vuosihuolto* Rakenteet: lasiterassi, puurakenteet* Kiveykset* Muurit* Aidat* Vesiaiheet* Valaistus* Monimuotoinen luontopiha*

Kiinanlaikkuköynnös vehreyttää kasvihuoneen tienoota

Hyvä suunnittelu on kaiken a ja o
Tämän moni sivuuttaa, mutta uudisrakentajan on hyvä ajatella puutarhaa jo rakennusvaiheessa. Kustannuksia säästyy kun paikalla jo olevat isot koneet voivat samalla tehdä maaston kallistukset ja tasoitukset. Ja kun tietää suurinpiirtein puutarhan hahmotelman, sopivan paksu multakerros menee oikeaan paikkaan eikä turhaan - hupsista vaan! - myöhemmin laatoitettavan kulkuväylän alle.

Pihaa suunniteltaessa otetaan tietysti huomioon oman perheen ja esim. lasten toiveet ja tarpeet leikkipaikasta. Kulkuväylille pitää löytää luontevat reitit ja proosallisille asioille kuten autolle, talven lumikasoille ja roskakatokselle on varattava riittävästi tilaa. Pihapiirin aidoissa ja rakenteissa tulee ottaa huomioon kunnan rakennusmääräykset ja muistettava myös hyvä naapurisopu. Yhteinen raja-aita tai aidanne säästää kustannuksia.

Näin meillä: Muutettuamme vanhaan pihapiiriin linjasin kulkuväyliä uusiksi, mutta yksi polkupa ei tykännyt sille määräämästäni paikasta. Nurmikkoon muodostui luontevaan kohtaan kulunut rantu eikä auttanut kuin siirtää kulkupolku sinne!

Kanttauksessa sen salaisuus!
Lattiaksi nurmikko vai muu materiaali?
Tämä on kiinnostava kysymys, ja miten siihen vastataan riippuu monista seikoista. Vihreä samettinurmikko on kaunis ja pehmoinen jalan alla, ja tarjoaa myös lapsille hyvän leikkipaikan. Tosin se vaatii hyvän multavan perustuksen ja hyvän hoidon eikä kestä kauniina koirien ja lasten riehakasta riehuntaa. Kaltevilla rinnetonteilla nurmikonleikkuu on myös hankalaa eikä nurmikko viihdy ohuella multapohjalla esim. kallion päällä. No mitäs sitten tilalle?

Sammalleimua rinteessä kivien välissä
Kiveystä, puupintaa ja maanpeittokasveja!
Maanpeitekasvit ja peittoperennat eivät kestä runsasta tallaamista, joten niitä käytetään laatoitusten ja puupintojen väleissä ja ohella. Lajikkeissa on valinnanvaraa: hiekkapitoiseen & kuivaan, normaaliin puutarhamaahan, aurinkoon ja varjoon; myös kukkien väreissä on mistä valita: on roosaa, sinistä, liilaa, keltaista, valkoista... Paula listaa lukuisia lajikkeita kasvuolosuhteineen.

Näin meillä: hopeatäpläpeippi ja tuoksukurjenpolvi porskuttavat missä vaan; kuivassa ja auringossa aivan ihania ovat hopealehtinen nukkapähkämö, keltamaksaruoho ja kaukasianmaksaruoho!

Mullan laadusta ei kannata tinkiä!
Ei, ehdottomasti ei! Huokeampi, mutta kenties monivuotisten rikkaruohojen juuria ja siemeniä sisältävä multa tietää monen vuoden riesaa. Varo vuohenputkea ja peltovalvattia, osta tutkittua, rikkaruohotonta multaa!

Kerroksellisuutta puin, pensain, perennoin ja maanpeittokasvein

Kaupunkipihan puut ja pensaat - kerroksellisuus!
Kaunis lopputulos ja hyvä pienilmasto syntyvät keroksellisuudesta: puut, korkeat ja matalat pensaat, perennat ja maanpeitekasvit. Mieluiten isoina ryhminä toistensa lomaan eikä ripoteltuina sinne tänne. Pieneen tilaan ei kenties kannata haikailla kotikoivua, koska sen joutuu leikkaamaan torsoksi. Mutta luonnostaan sopivan kokoisiksi kasvavia ihania puita löytyy vaikka millä mitalla:. pylväsmäiset katajat, pihlajat, tuijat, riippajalavat ja -pihlajat, kukkivat hedelmäpuut, koristekirsikat... Puitten istutuspaikat kannattaa miettiä huolella, koska siirto myöhemmin on epävarmaa. Paula listaa eri kasvuvyöhykkeillä ja -olosuhteissa viihtyviä puita ja pensaita ja antaa myös tarkat istutusohjeet.

Kärhön kesä ruukussa,
talvet kellarissa
Kukkaloistoa ja runsautta perennoilla & köynnöksillä & kesäkukilla
Perennoiden kasvuolosuhteiden huomioiminen on ensisijainen juttu, sitten voikin keskittyä väreihin ja omiin mieltymyksiinsä. Lehtiköynnökset ja kukkivat köynnökset tuovat korkeutta uuteen pihaan kaarissa, vehreyttävät aitoja ja muureja; sirot viinikärhöt kukittavat ihanasti tummanvihreän tuijan tai heinäkuisen syreenin. Yksivuotiset kesäkukat kukkivat hyvällä hoidolla ja sopivalla lannoituksella koko kesän. Ja valinnanvaraa, lajikkeita ja värejä on loputtomiin. Niillä voi vaihtaa väriteemaa ja ideaa vaikka joka vuosi, ja kesäkukkia voi mainiosti yhdistää perennoihin.

Omat köynnössuosikit: villiviini, limenvärinen kultahumala ja monet kärhölajikkeet.


Riippajalavan katveessa ihastuttava ruukkunurkkaus!

Hyötyviljelyn vinkit
Omista intresseistä käsin hyötyviljely, yrtti- tai kasvimaa onnistuvat loistavasti pienessäkin tilassa. Yrtit viihtyvät sisälläkin ikkunalaudalla tai lavankauluksessa; hedelmäpuut säleikkömalliin leikattuina seinustoilla; marjapensaat ovat kauniita myös aidannepensaina. Kurpitsankin hyötyviljely onnistuu isossa ruukussa!



Persiljat & perennat
sulassa sovussa!
Nykyaikainen kaupunkipuutarha on mielestäni mainio peruskirja omaa uutta puutarhaa laittavalle tai vastikään puutarhanhoidosta innostuneelle. Paulan laaja tietopohja ja hänen pitkä kokemuksensa tarjoavat tärkeää ja hyödyllistä tietoa heille, mutta myös ihastuttavaa silmänruokaa ja vinkkejä jo valmiiksi enemmän tietäville. Mainio tupaantuliaislahja uuteen kotiin muuttaneelle ❤︎

Kirjan lumoissa on ollut myös Leena Lumi

Paula Ritanen-Närhi
Nykyaikainen kaupunkipuutarha
Minerva 2016
****
Arvostelukappale - kiitokseni kustantajalle

4 kommenttia:

  1. Näyttää mielenkiintoiselta, kauniilta kirjalta. Mukavaa sunnuntaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiivis tietopaketti puutarhanoviisille, just sopiva tyttärelle jolla on uusi piha. Kyllä itsekin toki nautin kuvista ja ideoista! Mukavaa sunnuntaita Satu!

      Poista
  2. Ihana kirja ja kuvat. Heti alkoi multasormet syyhyämään ja keksimään kaikenlaista uutta. Tuo ruukkunurkkaus on superihana <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huomenna tulee kevät - täyttä aurinkoa ja 10C! Olen laiska kantelemaan vettä ruukuille, mutta jos ryhdistäytyisi tänä kesänä! Nuo heinäruukut ovat todella ihania.

      Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.